Gastronomi Şehri Tire
Tire, sahip olduğu derin tarihsel kökleri sayesinde farklı kültürlerin karşılaşma alanı olmuş bir yerleşimdir. Binlerce yıllık geçmişi, farklı medeniyetlerin kültürel etkileşimleri, tarım için uygun hava şartları, Küçük Menderes nehrinin varlığı ve yılda üç hasat alınabilen bereketli ve geniş ovası, Tire’nin oldukça geniş ve övgüye değer bir mutfak kültürüne sahip olmasını sağlamıştır.
Sarmaşık, ebegümeci, çay otu, kuzukulağı, melengeç, arapsaçı, karabaş otu, ısırgan, kabak çiçeği, şevketibostan, deniz börülcesi, cibes, pazı, kapurcuk, topalak ve çakıldak;Tirelilerin zeytinyağlı ve etli yemekleriyle salatalarında sıklıkla kullandığı otlardandır. Bu kültürün oluşmasında Yörüklerin ve Tire’ye iskân edilen Giritlilerin varlığı büyük katkı sağlamıştır.
Tire şiş köftai Tire'ye özgü lezzetlerden biridir. Dana kıymadan hazırlanan ve 'Tire Kebabı' da denen Tire şiş köfte; üzerine domates sosu ve kıyılmış maydanoz dökülerek servis edilir. Tire'de hazırlanan koyun yoğurduyla servis edilmesi tavsiye edilir.
Tire'ye özgü bir diğer lezzet olan taktak kebabı; ismini etin kesimi sırasında çıkan 'tak tak' sesinden almıştır. Etin yanında, etin suyu ve yağı ile kırık pirinç karıştırılarak hazırlanan özel bir çorba da bulunur. Tirelilerin kahvaltı yerine sıklıkla tercih ettikleri bir yemek olan taktak kebabı, bu özelliğini günümüzdede devam ettirmektedir
Keşkek, Anadolu'nun bir çok yerinde olduğu gibi Tire köylerinde de yapılan geleneksel bir yemektir. Dana eti ve buğdayla hazırlanan keşkek, özellikle Tire düğünlerinin olmazsa olmazıdır.
Tire tostu; özel sandviç ekmeği ve özel Tire sucuğu ile hazırlanır. Tire'de, bu lezzetli tostun yenebileceği tostçular sokağı da mevcuttur.
Çamur peyniri; keçi ve koyun sütünden yapılan yağlı tulum lorunun, peynir altı suyu ile karışımından elde edilmektedir. Sürülebilecek kıvamda olduğu için genellikle ekmeğe sürülerek yenir.
Karadutlu lor tatlısı, Tire'nin ünlü karadutlarından yapılan reçelin tatlı lor üzerine dökülerek servis edilmesiyle elde edilir. Oldukça hafif ve lezzetli bir tatlıdır.
Sübye, Seferad Yahudilerinin Tire'ye tanıttığı bir içecektir. Kavun çekirdeklerinin kurutulup, bir yıl boyunca bekletildikten sonra şekerle harmanlandırılarak macun hale getirilmesi ve tülbentte süzüldükten sonra suyla karıştırılmasıyla yapılan sübye, özellikle ilkbahar ve yaz aylarında bir serinletici içecek olarak tüketilir.
Tire'ye özgü tatlardan biri olan ve koruktan(ham üzümden) yapılan bu şerbet, özellikle yaz aylarında Tire halkının çok rağbet ettiği, tamamen doğal ve sağlıklı bir içecektir.