Yapılan incelememizde taşınmaz tapu kaydının Hatice İMER adına kayıtlı olduğu, adrese dayalı nüfus kayıt sisteminden bilgilerinize ulaşılamamıştır. Söz konusu taşınmazda ikametin bulunmadığı, Ketenci Çıkmazı Sokak No:13'deki yapının kapı ve penceresinin açıkta bulunduğu, çatısının bulunmadığı, yapı içerisine rahatlıkla giriş-çıkış yapılabildiği ve suç unsuru olaylara mekan oluşturabilecek durumda olduğu tespit edilmiş olup, 3194 sayılı İmar Kanunun 39. Maddesi gereğince metruk yapı kapsamına alınmıştır.
3194 sayılı İmar Kanunun 39. Maddesinde – ‘’Genel güvenlik ve asayiş bakımından tehlike arz ettiği valilikçe tespit edilen metruk yapılar ile bir kısmı veya tamamının yıkılacak derecede tehlikeli olduğu belediye veya valilik tarafından tespit edilen yapıların sahiplerinin adrese dayalı nüfus kayıt sistemindeki adreslerine tehlike derecesine göre bunun izalesi için belediye veya valilikçe üç gün içinde tebligat yapılır. Yapı sahibine bu şekilde tebligat yapılamaması hâlinde bu durum tebligat yapan idarenin internet sayfasında 30 gün süre ile ilan edilir ve tebligat varakası tebliğ yerine kaim olmak üzere tehlikeli yapıya asılır ve keyfiyet muhtarla birlikte bir zabıtla tespit edilir. Malik dışında binada ikamet amacıyla oturanlara da ayrıca tahliye için tebligat yapılır. Tebligatı veya ilanı müteakip 30 günü geçmemek üzere ilgili idarece belirlenen süre içinde yapı sahibi tarafından tehlikeli durumun ortadan kaldırılmaması hâlinde, tehlikenin giderilmesi veya yıkım işleri belediye veya valilikçe yapılır ve masrafı % 20 fazlası ile yapı sahibinden tahsil edilir. Alakalının fakruhali tevsik olunursa masraf belediye veya valilikçe bütçesinden karşılanır. Tehlike durumu o yapı ve civarının boşaltılmasını icabettiriyorsa mahkeme kararına lüzum kalmaksızın zabıta marifetiyle derhal tahliye ettirilir’’ denilmekte olup;
Aynı Kanunun 42. Maddesinin 4. fıkrasında, "Yapıldığı tarih itibarıyla plana ve mevzuata uygun olmakla beraber, mevcut haliyle veya öngörülen bir afet tehlikesi karşısında can ve mal emniyetini tehdit ettiği veya edeceği ilgili idare veya mahkeme kararı ile tespit olunan yapılara, ilgili idarenin yazılı ikazına rağmen idarece tanınan süre içinde takviyede bulunmayan veya bu yapıları 3. ve 9. madde uyarınca yıkmayan yapı sahibine idari para cezası verilir.'' hükmü bulunmaktadır.
Bu nedenle 3194 sayılı İmar Kanunun 39. Maddesi gereğince metruk yapının 30 (otuz)gün içerisinde çevre, can ve mal güvenliğine yönelik önlemlerin alınarak, açıkta bulunan kapı-pencerelerinin tuğla örülerek kapatılması veya parsel içerisindeki yapının tamamının yıkımının yapılarak boş arsa olarak bırakılması, bu işlemler sırasında kamuya ait alanlar ve diğer yapılara zarar verilmemesi, yapılan işlemlerin sonucunda Belediyemize bilgi verilmesi gerekmektedir.
Aksi taktirde çevre, can ve mal güvenliğine yönelik önlemlerin verilen yasal süre sonunda alınmaması durumunda; çevre sağlığı ve selameti ile can ve mal güvenliğinin temini açısından 3194 sayılı İmar Kanunun 39. Maddesi gereğince metruk yapının tamamının yıkımı yapılarak boş arsa olarak bırakılması işleri Belediyemiz tarafından yapılacaktır. Belediyemizce yapılan harcamaların, masraflarının % 20 fazlası tarafınızdan tahsil edileceği, aynı Kanunun 42. maddesi gereğince de 149.586,26 TL (yüzkırkdokuzbinbeşyüzseksenaltılira yirmialtıkuruş) idari para cezası uygulanacağı ihtar olunur.
Gereğinin yapılmasını rica ederim.