Tire’ye Büyük Onur Tire Unesco Dünya Mirası Türkiye Şehirlerine Aday Adayı Oldu

Hititlerden Friglere, Lidyalılardan Perslere, Romalılardan Bizanslılara, Selçuklulardan Osmanlılara pek çok uygarlığa ev sahipliği yapan, Pachmeres´in “Keşişler Yöresi”, İbn-i Battuta’nın “Âhi Kenti”, Kâtip Çelebi “Taht-ı Kadim Şehri” dediği, Aydın Vilayeti Salnamesi’nde “Ulemalar Yatağı”  diye anılan, Osmanlı döneminde önemli devlet adamlarının ve şehzadelerin yetiştiği, köklü geçmişi, kültürel değerleri, mimari dokusu bulunan, farklı inançların kutsal mekânlarına ev sahipliği yapan ilçemize büyük onur.

Farklı medeniyetleri bünyesinde barındıran, binlerce yıllık geçmişe sahip ve özellikle Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek’in yapmış olduğu tarihi yapıların restorasyon çalışmalarıyla adından sıkça söz ettiren Tire, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Teşkilatının (UNESCO) Dünya Mirası Listesine aday adayı oldu .

Kutuhan, Bedesten, Yalınayak Hamamı restorasyon projelerinin tamamlanması, Kent Müzesinin ilçeye kazandırılması; Karcıoğlu Konağı, Dr. Nihat Bulguç Evi ve,Çeltikçi Konağı’nda devam eden restorasyon çalışmaları, Ali Efe Hanı, Lütfü Paşa Hanı, Bahçe Kahve Hamamı, Terziler Hamamı, Yayla Fakıh Mescidi gibi tarihi yapıların restorasyon programına alınması Tire’yi bir adım daha öne çıkarttı.

Tire’yi özellikle son on yıldır mercek altına alan ÇEKÜL VAKFI, ilçenin UNESCO’ ya aday olması için çalışmalarına devam ediyor. ÇEKÜL VAKFI restorasyon konusunda örnek alınacak ilçe olarak gösterdiği Tire için “Tire Modeli” restorasyon kitabı çalışmalarını da sürdürüyor.

Tire’nin UNESCO Dünya Mirası Listesine aday adayı gösterilmesinin kendileri için gurur kaynağı olduğunu ifade eden Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, Tire’nin listede bulunan birçok şehirden daha fazla tarihe ve tarihi yapıya sahip olduğunu belirtti.

Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek: “Yaptığımız restorasyon çalışmalarıyla ilçemizdeki tarihi yapıları ayağa kaldırdık. Son beş senede çalışmalarımız doğrultusunda üst üste Türkiye ödülleri aldık. Daha da yapacağımız çok çalışma var. İlçemizde bulunan tarihi yapıları restore edip, geçmişi gelecekle buluşturmak boynumuzun borcu. Bu gurur hepimizin!” dedi.