Tire’de Bir Tarihi Yapı Daha Ayağa Kalkıyor

İlçe tarihini gün yüzüne çıkarmak için, tarihi yapıları restorasyon çalışmaları ile tek tek ayağa kaldıran Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, bir tarihi yapıyı daha gelecek kuşaklarla buluşturuyor. Tarihi Bedesten ve Yalınayak Hamamı’nın restorasyonunun tamamlandığı, Kutuhan çalışmalarının neredeyse bitmek üzere olduğu Tire’de bir tarihi yapı daha ayağa kalkacak. Tireliler tarafından Ali Efe Hanı olarak bilinen yıllar

Tarihi Bedesten ve Yalınayak Hamamı’nın restorasyonunun tamamlandığı, Kutuhan çalışmalarının neredeyse bitmek üzere olduğu Tire’de bir tarihi yapı daha ayağa kalkacak. Tireliler tarafından Ali Efe Hanı olarak bilinen yıllar boyunca farklı isimlerin konduğu tarihi han, Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek’in girişimleriyle restore edilecek. Hanın varisleriyle ön mutabakat yaptıklarını ifade eden Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek: ‘’Hak sahipleriyle görüşüp gerekli konularda anlaştık. İlçemiz tarihine sahip çıkmaya ve tarihi yapıları ayağa kaldırmaya devam ediyoruz.’’ dedi. İlçede şu ana kadar yapılan restorasyon çalışmaları için İzmir eski Valilerinden Cahit Kıraç, Mustafa Toprak ve şimdiki İzmir Valisi Erol Ayyıldız’a desteklerinden dolayı da teşekkür eden Başkan Çiçek, hep birlikte, ilçe tarihini gelecek kuşaklara aktarmaya devam edeceklerini de sözlerine ekledi.

Yeni Mahalle, Bedesten Caddesi üzerinde yer alan, Kanuni Sultan Süleyman’ın ünlü defterdarı Abdüsselam Efendi vakfından olan tarihi han değişik dönemlerde Kara Hüseyin, Serban, Savran Hanı gibi adlarla anılsa da halk tarafından Ali Efe Hanı olarak bilinir. Tarihi han, Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde ise “Abdüsselam” olarak anılmaktadır.
1916 yılındaki büyük yangında çok büyük hasar gören han, iki katlı, tek avlulu, tamamı revaklı hanlar grubundandır. Üst katında 20, alt katında 17 odası bulunan Ali Efe Hanı’nın güneyindeki alt kat oda ve revakları yıkılmıştır. Ön cephesi ve avlusu hariç diğer bölümleri kullanılamaz durumdadır.