Tire Belediyesi Yine Büyük Bir Organizasyona Ev Sahipliği Yaptı Tarihi Bedesten’de Dama Şampiyonası Yapıldı

Yıl içerisinde çeşitli etkinlikler yapan Tire Belediyesi yine büyük bir organizasyona ev sahipliği yaptı.

Dünya Dama Federasyonu, Türkiye Dama Federasyonu ve Tire Belediyesi işbirliğiyle uluslararası dama şampiyonası, restorasyonu kısa bir süre önce tamamlanan tarihi Tire Bedesteni’nde yapıldı.

Tire Belediyesi’nin himayesinde gerçekleştirilen ‘Uluslararası Dama Şampiyonası’, 22 Eylül’de başladı. Şampiyonaya Türkiye’nin yanı sıra İran, Azerbaycan, Lübnan, Kuveyt ve Libya’dan yaklaşık 200 sporcu katıldı.

Turnuvanın ilk günü açılış törenine katılan ve yarışmacılarla dama müsabakalarına çıkan Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, yarışmacılardan da büyük ilgi gördü. Sporsever kişiliği ile bilinen Başkan Çiçek’in damada da usta olduğu görüldü.

Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, ilçede ilk kez bir dama şampiyonasının düzenlendiğini belirterek: ‘’Bu tarihi mekânda hem kentimizin tanıtımı hem de dama sporunun daha çok yaygınlaşması açısından bir organizasyon gerçekleşiyor. Dama Federasyonu yetkilileri bize geldiler. Tire’de bir turnuva yapabilir miyiz? dediler. Yaparız dedik. Koşulları öğrendik. Şu anda uluslararası bir boyutta yani beş ülkeden dünya şampiyonu ve Türkiye şampiyonu yarışmacılar ilçemizdeler. Ben iddialı değilim ama girişte bir Lübnanlı arkadaş ile oyun yaptık. Mağlubiyeti kabul etti.” dedi.

Tire’deki şampiyona için Lübnan’dan gelerek yarışmaya katılan Fadi Omran: “Dama dünyaca meşhur. Dedem Mardinli dedemden duydum yarışmayı. Lübnan’da Dama şampiyonuyum. İzmir’e ikinci kez dama turnuvası için geldim. İddialıyım. Avrupa’nın en güzel şehirlerinden biri İzmir.  Şehri biraz dolaştım.” dedi.

Türkiye Dama Federasyonu Başkanı Ali Kadir Benzer: “Türk daması 2013 yılından beri uluslararası bir spor oldu. 80 ülkede oynanıyor. Başkanımızdan rica ettik, Tire’de böyle bir etkinlik yapalım diye. Sağ olsun bizi kırmadı damayı seviyor kendisi. 5 ülkenin katıldığı 200 kişilik bir şampiyona yaptık. Hafta sonu çocuklar, kadınlar ve kızların da katılımıyla etkinlik daha güzel oldu. Dama Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığı’nda modüler bir program olarak kişisel gelişim modülüdür. Aynı zamanda şuanda bizim 100 bin öğrencimiz var. Öğretmenleri bizden belge alıp okullarda 60 saat kurs açıyorlar. Çocuklarımızın bilgisayar oyunları ile değil Türk daması ile zekâ oyunları ile daha sağlıklı olmasını istiyoruz. Bütün öğretmenleri dama kursu açmaya davet ediyoruz.” dedi.

Turnuvada ülkemiz Türkiye adına yarışan damacıların yanı sıra; İran, Kuveyt, Azerbaycan, Lübnan, Katar’dan gelen yarışmacılar hünerlerini sergiledi. 22 Eylül Cuma günü başlayan turnuva 24 Eylül Pazar günü ödül ve madalya töreni ile sona erdi.

KAZANANLAR ÖDÜLLERİNİ DÜZENLENEN TÖRENLE ALDI

Tire Belediyesi’nin ev sahipliğinde, tarihi Tire Bedesteni’nde gerçekleştirilen dama şampiyonası sona erdi.

Ödül töreninde konuşan Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek: “Bu organizasyon sayesinde farklı ülkelerden yeni yeni dostlar edindik, onları burada çok güzel ağırladık. Farklı ülkelerden ve ülkemizin farklı yerlerinden 200’e yakın dama oyuncusu buraya geldi. Seneye daha geniş katılımlı bir organizasyon gerçekleştirmek için şimdiden kolları sıvadık.”dedi.

Türkiye Dama Federasyonu Başkanı Ali Kadir Benzer ise organizasyonun çok başarılı geçtiğini ifade ederek: “Bizleri en güzel şekilde ağırlayıp hepimizle yakından ilgilenen sayın belediye başkanımıza teşekkür ediyorum.”dedi.

Şampiyona sonunda kazanan sporculara madalya ve kupaları yapılan törenle verildi. Ülke sıralamalarında Türkiye birinci, Lübnan ikinci, Kuveyt üçüncü olurken sıralamalar şu şekilde gerçekleşti :

Dünya Türk Daması Tire Şampiyonu Mesut Gencer

2. Faik Yıldız