Restorasyonu Tamamlanan Bedesten Türk El Sanatları Çarşısı Olacak

Bizans döneminde yapılan ve Aydınoğulları Beyliği dönemindeki genişlemeyle ilçenin ticaret merkezi haline gelen Tire Bedesteni’nin restorasyon projesi  tamamlandı. Restorasyon çalışması tamamlanan Bedesten Türk el sanatları çarşısı olacak. Bedesten projesinin tamamlanması ile birlikte ilçe çarşısının hareketleneceğini belirten Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek: ‘’Şehrimiz yeni konut ve yaşam alanları ile birlikte İzmir istikametine doğru büyüyerek gelişiyor. Yaptığımız bu çalışmalar ile insanların tekrardan çarşı içine gelmelerini ve çarşının hareketlenmesini sağlıyoruz.’’ dedi.

15. yüzyılda Tire ekonomisinin önemli merkezlerinden olan Bedesten (Kapan Hanı), Tire Belediyesi'nin başlatmış olduğu restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından 2017 Temmuz ayı itibariyle tekrar faaliyete geçti. Tire Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü'nün kontrollüğünde sürdürülen restorasyon çalışmalarında önce dış cephede bulunan dükkanlar kamulaştırıldı. Çatı imalatının da yapıldığı Bedesten' de güçlendirme çalışmaları tamamlandı. Dükkan ve Bedesten içi ince işçiliğinin bitirildiği projede sadece bedesten ana girişi önünde alan düzenleme çalışmaları devam ediyor.

Bedesten’de  şu anda Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek tarafından görevlendirilen 2 rehber görev yapıyor. Görevli personel ilçemizi ziyaret eden ve Bedesten’e uğrayan yerli ve yabancı turistlere Bedesten’in proje aşaması ve hangi faaliyetlerde kullanılacağını anlatıyor. Yavaş yavaş dükkanların açıldığı Bedesten ülkemizin tüm yöresel el sanatlarının sergileneceği ve zaman zaman çeşitli küçük eğitim programlarıyla etkinliklerin yapılacağı el sanatları çarşısı haline getirilecek.