Tarihin, Huzurun, Yeşilin Kenti Tire

TİRE BELEDİYESİ TARİHİNE SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDİYOR

TARİHİ YALINAYAK HAMAMI’NDA GERİYE SAYIM BAŞLADI

Tire Belediyesi tarafından aslına uygun olarak restore edilen Yalınayak Hamamı çok yakın zamanda Tirelilerin hizmetinde olacak. Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek tarihe sahip çıkmaya devam edeceklerini ifade ederek: ‘’Belediyecilik sadece yol, kaldırım, park yapmak değildir, belediyecilik yaşadığın kenti sevmek, onu ileriye taşıyacak projeler gerçekleştirmek ve tarihi yapılara sahip çıkarak geçmişi gelecek kuşaklarla buluşturmaktır.’’ dedi.

Sadrazam Ferhat Paşa’nın oğlu Hasan Çavuş tarafından yaptırılan ve aslına uygun restore edilen Yalınayak Hamamı, bu yıl halka hizmet vermeye başlayacak.

İlçemiz Ertuğrul Mahallesi'nde 16. yüzyılın ortasında bir külliyenin eklentisi olarak inşa edilen hamam, Tire Belediyesi ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yenilendi.

Öncelikle enkaz temizliği yapılan hamamda neredeyse tamamı harap halde olan çatı yalıtılarak onarıldı ve aslına uygun olarak yeniden yapıldı. Döşemeleri iyi durumda olduğu için korunan hamamın cehennemlik diye tabir edilen, dumanın içinde dolaştığı eski hamam sistemi olan kanallar tamamen temizlendi. Dışarıda bulunan büyük kazanı yenilenen yapı aslına uygun olarak hamam haline getirildi. Hamama bitişik halde bulunan iki bina kamulaştırılarak yapının çevresi temizlendi.Yaklaşık 1,6 milyon liraya mal olan restorasyon çalışmaları 715 gün sürdü.

RESTORASYONU TAMAMLANAN HAMAM YARIŞMAYA KATILIYOR

İzmir Valiliği’ne İzmir ilçeleri arasında en çok proje gönderen ilçe olan Tire Belediyesi, çalışmalarının karşılığını ödüller alarak örüyor. Bedesten ve  Kutu Han’da restorasyon ve süreklilik ödülleri alan, Tire Kent Müzesi ile ‘’Müze Özendirme Yarışması’’nda dereceye giren Tire Belediyesi restorasyonu tamamlanan Yalınayak Hamamı ile de yarışmaya giriyor. Gerçekleştirdiği her projeyle  ödül alan Tire Belediyesi için Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, bu yarışmada da iddialı olduklarını belirterek: "Tire, tarihin her kesimine ev sahipliği yapmış, tarihin her döneminde yer almış bir ilçe. Geçmişten günümüze kadar ayakta durabilen bütün eserlerin restorasyon çalışmaları için Valilik’e en fazla proje gönderen ve bu projeleri onaylanan ilçelerin en başında geliyoruz. Yalınayak Hamamı ile ‘’Tarihi Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme’’ yarışmasına katılıyoruz. İlçemize hayırlı olsun. ‘’ diyerek restorasyon çalışmalarına büyük katkı sağlayan Eski İzmir Valisi Mustafa Toprak ve şimdiki İzmir Valisi Erol Ayyıldız’a teşekkür etti.