Giritliler 4. Defa Tire'de Buluştu Festival İnsan Seline Dönüştü

Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek'in ev sahipliğinde gerçekleşen ve bu yıl dördüncüsü düzenlenen Girit'ten Tire'ye Lezzet ve Kültür Festivali, Tire Turgutlu (Giritli) Mahallesi’nde (Köyü'nde) yapıldı.

6 bini aşkın ziyaretçinin katılım göster-diği festivalin tüm harcamaları Tire Belediyesi tarafından karşılandı. Tire Belediyesi, Turgutlu Mahalle Muhtar-lığı, Giritliler Kültür ve Dayanışma Der-neği'nin ortaklaşa düzenlediği festiva-lin stant, sahne ve ses sistemi İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından temin edildi. Organizasyonda Tire Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü ve Ulaştırma Birimi personeli görev aldı. 6 bini aşkın misa-firin bulunduğu alanda İlçe Jandarma Komutanlığı asayiş ve güvenlik önlem-lerinin yanı sıra trafik akışını da eksik-siz kontrol etti. Festivalden günler ön-cesinde Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, köyün tüm bağlantı yolları dü-zenlemeleri, stant alanlarının genişle-tilmesi, tur otobüsleri için otopark oluş-turulması, festival alanının hazırlan-ması için belediyenin tüm birimlerini seferber etti.

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen festivale İlçe Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven, Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Emre Davutoğlu, Belediye Meclis Üyeleri, Tire ve çevre ilçelerin yanı sıra, İzmir, Aydın Manisa, Bursa Çanakkale ve İstanbul'da yaşayan Giritliler, mübadiller ve çok sayıda vatandaş katıldı. Son yıllarda yapılan festivaller arasında en yüksek ziyaretçi sayısına ulaşılan organizasyonda çok sayıda esnaf, üretici kadınlar, kooperatifler ve genç girişimciler stant açtı. Düzenlen iki farklı yarışmada amatör aşçılar ''Şevketi Bostan'' temalı, Tire Kız Meslek Lisesi öğrencileri ise ''Ninemin Tarifi'' konsepti altında yarıştılar.

BAŞKAN ÇİÇEK: ''AMACIMIZ GİRİT VE TİRE ARASINDA GÖNÜL KÖPRÜSÜ KURMAKTIR''

Sunuculuğunu Şeref Şenki'nin yaptığı festival, açılış konuşmaları ile başladı. Giritliler Kültür Dostluk ve Dayanışma Derneği Tire Temsilcisi Serhan Aydın ilk konuşmacı olarak hoş geldiniz konuşmasında bulundu. Aydın :''Festivalimize katılan herkese, festivalin gerçekleşmesinde emeği geçen başta Sayın Belediye Başkanımız Tayfur Çiçek'e sonsuz teşekkürler.'' dedi. Derneğin İzmir Başkanı Yunus Çengel ise dernekleşmeden federasyona doğru gittiklerini ve bu sayede tüm Giritlileri tek bir çatı altında toplayacaklarını ifade etti.

Kendisi de Giritli olan Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek ise konuşmalarına: ''Evinize hoş geldiniz'' diyerek başladı. 1800lü yılların sonunda patlayan büyük isyan sonrası Girit'ten ayrılmak zorunda kalan Türklerin ilk olarak İzmir'de sadece Tire'de Turgutlu köyüne yerleştiğini hatırlatan Başkan Çiçek sözlerini şöyle sürdürdü :''Giritli ailelerin arkasında acıklı hikâyeler, geçen zor yıllar var. Keşke bunlar yaşanmasaydı. Bunca acılara rağmen Girit'ten gelenler birbirlerine sarılıp, sahip çıkıp, dik durarak yaşamış ve kendi öz ülkelerine büyük hizmetler vermişlerdir. Bugün baktığımızda Türkiye ve Yunanistan iki dost ülkedir. Bundan sonra yapmamız gereken bu dostluğu koruyabilmektir. Bunu da çocuklarımıza barışı ve sevgiyi aşılayarak sağlayabiliriz. Festivalimizin amacı da budur, bizim amacımız Girit'ten Tire'ye gönül köprüleri kurmak, gönül bağı oluşturmaktır. Bugün ülkenin dört bir tarafından gelen Giritliler ve mübadiller burada ve bir arada. Bu birliktelik yıldan yıla aratarak devam edecektir. Organizasyonda emeği geçen tüm personelime, Sayın İbrahim Aydın ve değerli ailesine, çalışkan muhtarımız Ali Turgut ve katılım gösteren herkese teşekkür ediyorum.”

İlçe Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven ise son derece engin ve köklü bir tarihe sahip olan Anadolu coğrafyasının mayasının bin yıldır dostluk, kardeşlik ve hoşgörü ile yoğrulduğunu belirterek: “Tire'de Orta Asya Türk geleneği Sultan Nevruz da kutlanıyor, Giritliler de geleneklerini yaşatıyor. Bütün bu gelenekler ülkemizin ve Tiremizin birer zenginliğidir.” Dedi.

ZENGİN PROGRAM İZLEYENLERİ MEST ETTİ

Festivalde ilk olarak Tire Belediyesi Müzikli Sanat Topluluğu sahneye çıktı. Zafer Suntekin yönetimindeki gösteride Cumhuriyet ve Eskioba Okulu Öğrencileri yer aldı. Vatan, millet ve bayrak sevgisinin vurgulandığı gösteride davetliler söylenen marşlara alkışlarla eşlik etti.

Öğretmen Cansu Özyurtlu yönetimindeki Rasih Kirazoğlu İlkokulu Öğrencileri ise Mustafa Kemal Atatürk baskılı tişörtleri ile festivale renk kattı. Yaklaşık 20 dakika oyunlarını sergileyen öğrenciler izleyenler tarafından dakikalarca ayakta alkışlandı.

Araştırmacı yazar Necat Çetin'in konuşmasının ardından Atilla Özkan'ın katılımıyla Tire Halk Eğitim Merkezi defile sergiledi.  Defile sonrasında İzmir Büyükşehir Belediyesi Pop-Caz Orkestrası yaklaşık 45 dakika süren ve güncel parçalardan oluşan konser verdi.

Organizasyonda halk oyunları ekipleri deyim yerindeyse birbirleri ile yarıştı. Öğretmen Sevil Bozkurt yönetimindeki Tire Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları Ekibi ilk olarak Aydın Yöresi oyunları ile sahneye çıktı. Ardından Öğretmen Nurgül Sarayköylü yönetimindeki Tire Belediyesi Halk Oyunları Ekibi Ürgüp Yöresi oyunlarını sergilediler. Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinden oluşan Ege Kültür Atölyesi Ekibi ise Girit Oyunları ile izleyicilerin karşısına çıktı. Son olarak Tire HEM Halk Oyunları Ekibi tekrar sahneye çıkarak roman havaları ile izleyenleri coşturdular.

TÜRKÜLER SABAHATTİN GÜLÜMSER İLE HAYAT BULDU

4. Girit'ten Tire'ye Lezzet ve Kültür Festivali TRT Türk Halk Müziği Sanatçısı Sabahattin Gülümser konseri ile son buldu. Yaklaşık bir saat sahnede kalan Gülümser; ''İzmir'in Kavakları, Kordon Boyu, Kerimoğlu, Çökertme” gibi türküleri seslendirerek katılımcılara güzel anlar yaşattı.