Giritliler 4. Defa Tire'de Buluşacak

Giritliler, 4. defa Tire Belediyesi ve Giritliler Kültür Dostluk ve Yardımlaşma Derneği Tire Temsilciliği'nin ortaklaşa düzenlediği festivalde bir araya gelecek. 3 yıldır düzenlenen ve her geçen yıl katılımcı sayısının arttığı 4. Girit'ten Tire'ye Lezzet ve Kültür Festivali 30 Nisan 2017 Pazar günü yine Tire Turgutlu Mahallesi'nde yapılacak.

1897 yılında Girit Adası'nda patlak veren büyük isyanda, ailelerini, canlarını kurtarabilmek için mücadele veren Türk topluluklarından bir kısmı göç etmek zorunda kalmış ve bugün Turgutlu Köyü olarak bilinen yerleşim yeri İzmir'de Giritliler için kurulan ilk ve tek köy olmuştur. Bu yüzden her yıl düzenlenen festivalde ülkenin dört bir yanından Giritliler, Tire Turgutlu Köyü'nde buluşarak hasret gideriyor. Anne tarafı Girit'in Resmo kasabasına dayanan Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek de bu buluşmayı en çok bekleyenlerden. Tüm Giritlileri Tire'ye davet eden Başkan Çiçek: ''Festivalimizin amacı Girit'ten Tire'ye gönül köprüsü kurmaktır. Sadece Giritlileri değil mübadeleyle ülkemize gelenleri, ayrıca çevre il ve ilçelerden herkesi festivalimize bekliyoruz.'' dedi.  Bu yıl festivalde yine hünerli eller birbirleriyle yarışacak. ''Ninemin Tarifi Yemek Yarışması''nda Tire Kız Meslek Lisesi öğrencileri; 'Şevketi Bostan' temalı ''Girit Yemekleri Yarışması''nda yerel amatör aşçılar yarışacaklar.

Festival 30 Nisan 2017 Pazar günü saat: 11.00'de açılış konuşmaları ardından stantların açılışı ve keşkek ikramıyla başlayacak. Ardından Zafer Suntekin yönetiminde Tire Belediyesi Müzikli Sanat Topluluğu sahneye çıkacak. Rasih Kirazoğlu İlkokulu'nun Folklor Gösterisi'nin ardından Atilla Özkan'ın ve Tire Halk Eğitim Merkezi'nin katılımıyla defile sunulacak. Defile sonrası önce İzmir Büyükşehir Belediyesi Pop-Caz Orkestrası konser verecek ardından sırasıyla Tire Belediyesi Halk Oyunları Ekibi, Tire Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları Ekibi ve Ege Kültür Atölyesi Halk Oyunları Ekibi oyunlarını sergileyecek. Festival Türk Halk Müziği Sanatçısı Sabahattin Gülümser Konseri ile son bulacak.