Başkan Çiçek ‘’ Geçmişi, Gelecek Nesillere Aktarıyoruz’’

>Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, restorasyonu tamamlanan Bedesten ’de Tire Belediyesi Web TV’ye röportaj verdi.

Bedesten ‘in proje aşamasından bitirilişine kadar tüm detayları anlatan Başkan Çiçek ‘’İlçemizdeki tarihi yapıları bir bir ayağa kaldırmaya devam ediyoruz’’ dedi. 15. yüzyılda yaptırılan Bedesten ‘in yıllarca ihmal edildiğini ve atıl bir vaziyette olduğunu ifade eden Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek sözlerini şöyle sürdürdü ;’’ Atalarımız 15. Yüzyılda bu eseri yapmış bizlere emanet etmiş biz de bu emaneti gelecek nesillere taşımak için burayı restore ettik. Bir önceki valimiz Sayın Mustafa Toprak, sağ olsun bize her konuda destek oldu, şimdiki valimiz Sayın Erol Ayyıldız aynı şekilde bize destek olmaya devam ediyor. Biz önce proje ihalesine çıktık, ihale tamamlanıp firmaya işi teslim ettikten sonra her gün yapılan işleri incelemek için buraya geldim. Sonradan yapılmış tarihi yapıyla iç içe geçmiş bulunan ne varsa kamulaştırıp yıktık. Eskiden bu hanın bir kapısı vardı. Aslına uygun hale getirdikten sonra yeni yeni kapıları meydana çıktı. Bedesten önünde bulunan ve burayı gölgeleyen 3 dükkân vardı belediye olarak bunları da kamulaştırıp yıktık ve Bedesten ’in yol tarafından görünmesini sağladık. Şimdi çevre düzenlemeleri devam ediyor. Dükkan sahiplerine anahtarları teslim etmeye başladık burada sadece bizim izin verdiğimiz şekilde ticari faaliyette bulunabilecekler.”

SIRADA ETRAFTA BULUNAN YAPILAR VAR

Tire’deki tarihi yapılar ile ilgili çalışmaların ve projelerinin her zaman devam edeceğini belirten Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek “Sırada Bedesten etrafında bulunan yapılar var’’ dedi. Ali Efe Hanı ile ilgili çalışma başlatacaklarını ifade eden Başkan Çiçek ‘’Bedesten’i bir merkez olarak düşünecek olursak, üst tarafında Ali Efe Hanı, doğu tarafında Gazazhane Camii ve Yeni Cami var. Eskiden cami görevlilerin geçimi, cami vakfı tarafından cami etrafında yapılan dükkan gelirleri ile sağlanırdı. Ama artık imamlarımız, müezzinlerimiz devletten maaş alıyor, böyle yapılara daha doğrusu camilerimizle iç içe geçmiş yapılara ihtiyacımız yok. Buralarda da gerekli girişimleri yaparak bu iki camimiz ve Bedesten’i içine alan güzel bir meydan çalışması yapmak istiyoruz. Bu çalışmalar sayesinde çarşımız ayağa kalkacak, ilçemize daha çok ziyaretçi gelecektir’’ dedi.