Salı Pazarı'nı Böldürtmem

Son günlerde ilçemizde faaliyet gösteren yerel gazetelerin sıkça yer verdiği ilçemiz Atatürk Mahallesi içinde bulunan Toplu Konut Sitesi’nde yer alan pazaryerinin kaldırılması ile ilgili Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek net konuştu;

PAZARYERİ AÇMA VE KAPAMA YETKİSİ BELEDİYEYE AİTTİR

Türkiye Cumhuriyeti’nin bir hukuk devleti olduğunu ve yasalarla yönetildiğini ifade eden Başkan Çiçek ‘’Hepimiz yasalara uymak zorundayız. Bizler idareciler olarak keyfi kararlar alamayız. Belediye yönetmeliğinin 53. maddesinde pazaryeri açma ve kapama yetkisi sadece belediyeye aittir diye bir ifade bulunmaktadır. Başlangıçta çok masum başlayan sadece 5-10 üreticinin olduğu ve pazartesileri kurulan sergiler için herhangi bir yaptırım uygulamamıştık. Zaten bizler Tire Belediyesi olarak her zaman üreticinin yanındayız. İlçe pazarı içinde dahi ben onlardan pazaryeri parası almıyorum. Ama site içerisindeki sergi olayı maksadını ve haddini aşmıştır. Üreticilerimiz kazansın, orada yaşayan mahalle halkı da faydalansın diye izin verdiğimiz 5-10 üretici bugün 110 sayısına ulaşmıştır. Site yönetimi bu pazarcılara yerleri yüksek meblağlara satmıştır ve sanki belediyeymiş gibi işgaliye parası dahi toplamaktadır. Ben böyle bir şeye asla ama asla müsaade edemem, kimse üreticiler ve pazarcılar üzerinden ajitasyon yapmasın’’ dedi.

Salı Pazarı’nı Böldürtmem

Salı pazarının sadece Türkiye’nin değil dünyanın 2. büyük pazarı olduğunun altını çizen Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek ‘’pazarımız yerli ve yabancı turistler tarafından her zaman ilgi görüyor. Buraya televizyon kanalları gelip yıllardır gelenekleri sürdürdüğü, asırlardır Pazar kültürünün yaşatıldığı ve dualarla açıldığı için çekimler yapıyor. Turlarla anlaşıp buraya daha nasıl yabancı turist getiririz diye çabalıyoruz. 2016 yılında sadece NBK Turizm ile protokol imzalayarak 70.000 turistin getirilmesini sağladık. Çarşı içinde bulunan tarihi yapıları ayağa kaldırmak için restorasyon çalışmaları da yapıyoruz. Peki niye? İnsanların buralara gelmesini sağlamak için. Kimse kusura bakmasın bu kadar uğraş veriyorken Salı pazarı haricinde başka bir günde hiçbir yerde semt pazarı açılmasına izin vermem, Salı pazarını böldürtmem. Şehir günden güne aşağı doğru kayıyor. Biz insanların üst taraflara çıkma sebebi olsun diye uğraşıyoruz. Buradaki esnaflarımız sadece Salı günlerini bekliyor bir şeyler satayım da evime götüreyim diye. Yakında bununla ilgili anket çalışması da yapacağız, soracağız. Bakalım esnafımız Tire’nin farklı bir semtinde pazar istiyor mu? Şeklinde konuştu.