Tire Yapex'e Damgasını Vurdu

Aralarında ilçemiz Tire'nin de olduğu, çok sayıda büyükşehir, il ve ilçe belediyelerinin üyesi olduğu Tarihi Kentler Birliği (TKB) tarafından düzenlenen 'Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje Ödülleri' geçtiğimiz hafta Antalya Expo Center'de kurulan Yapex Yapı ve Restorasyon Fuarı'nda sahiplerini buldu. 16 Kasım'da başlayıp, 19 Kasım'da son bulan fuara Tire Belediyesi de katıldı. Tire Belediyesi Kültür Sosyal İşler Müdürlüğü ve Fen İşleri Müdürlüğü'nden yetkili personelin katıldığı fuarda Tire'nin yöresel ürünleri de sergilendi. Ziyaretçilerin büyük ilgi gösterdiği fuarda çeşitli il ve ilçe belediye başkanları da standımızı ziyaret ettiler. Görevli arkadaşlar başkanlarımıza ikramlarda bulunarak, TÜPAK'ın ürünlerinden hediye ettiler.

2010 yılında Uygulama, 2014 yılında ise Proje ödülüne layık görülen Tire Belediyesi'ne; geçmiş yıllarda ortaya koyduğu yol haritasının istikrarlı biçimde uygulamaya dönüştürmesi nedeniyle “Süreklilik Ödülü” verildi. 17 Kasım Perşembe günü fuarda gerçekleşen ödül töreninde belediyemize layık görülen ödülü, Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek adına, Belediyemiz Mimarı Handan Çiçek ve Arkeologumuz Gülşen Bilici, Çekül Başkanı Metin Sözen'in elinden aldılar.

Tire Belediyesi yarışmaya dört projeyle katıldı. Bu projelerden ilki; eski Tire dokusu içinde yer alan bir neo-klasik dönem yapısının restore edilerek, Tire Yahudileri Kültürü Müzesi projesi. Bu projeyle Özgür Yarpuz Konağı'nın restore edilerek Tire'nin aynı muhitinde yaşayan ancak günümüzde varlığını sürdürmeyen Yahudi Cemaati'nin gelenek, görenek ve kültürünün aktarıldığı bir müzeye çevrilmesi hedefleniyor. Proje tamamlandığında kent dışında yaşayan Tireli Museviler için manevi değer taşıyan bir eser olacak. Tire Belediyesi ayrıca, 19.yy başına tarihlenmiş, geleneksel sivil mimarinin özgün örnekleri olan Karcı Konağı, Dr. Nihat Bey Konağı ve 1109 ada, 56. Parseldeki konağın restorasyonu projelerini de tamamladı. Tire Belediyesi ödüle layık görüldüğü projeyle restore edilen bu konakların ilçe turizmine katkıda bulunmak üzere butik otel olarak işletilmesi amaçlıyor. Projeyle Tire'de kültür turizminin geliştirilmesinin yanı sıra ilçemizdeki yatak kapasitesi arttırılırken, konaklamanın küçük ve tarihi dokudaki işletmelerde sağlanması arzulanıyor.