Tire’nin Doğal Tarım Ürünleri Tüpak’la Değer Kazanacak

Topluca yardımlaşmanın, toplumsal kalkınmayı geliştirmenin, üreticinin kendi kendine yetmesinin ve demokratik yollarla kontrol edilerek haklarının korunmasının resmi temeli olan kooperatifçiliği bilen ve destekleyen Tire Belediyesi, Belediye Başkanımız Tayfur Çiçek'in öncülüğünde ilçemizde yepyeni bir kooperatifi hayata geçirdi.

TÜPAK(Tire Üretim ve Pazarlama Kooperatifi) adıyla kurulan ve faaliyete başlayan kooperatifin ilk ve en temel amacı, Tire'de üretilen karadut, incir, ceviz, zeytin, zeytinyağı,  kestane gibi ürünlerin üreticiyle tüketici arasına aracılar girmeden “Tire” adıyla ülkemize duyurulması ve pazarlanması.            Başkan Çiçek'in de üyesi olduğu TÜPAK, faaliyetine yörenin zeytinlerinden toplayarak zeytin ve zeytinyağı üretimine başladı. Kooperatifimiz, Bayındır Çığ Üretim Tesisleri'nde salamura siyah zeytin, yeşil zeytin, çürütme siyah zeytin ve siyah sele zeytini gibi pek çok çeşitte üretim yapıyor. Diğer yandan dalından elle toplanan zeytinler, toplandığı gün yine Çığ Tesisleri'nde kooperatifimiz için özel olarak soğuk sıkım tekniğiyle sıkılarak yoğun besin değerine sahip yüksek kaliteli zeytinyağına dönüşüyor.

Aralık ayında da ilçemizin turunçlarından turunç reçeli yapmayı hedefleyen kooperatifimiz önümüzdeki yıl için de ceviz, incir, kestane üretimi ve pazarlan-ması için hazırlıklarını sürdürüyor. Üretilen ürünlerin pazarlanması için İzmir Büyükşehir Belediyesi'yle de görüşmelerine devam eden TÜPAK, geçtiğimiz hafta Antalya'da yapılan YAPEX Fuarı'nda ilçemizin standında sesini duyurma fırsatı buldu. İlk kez YAPEX'te görücü karşısına çıkan ürünler büyük ilgi gördü.

Aralık ayında İzmir'de gerçekleşecek olan Travel Turkey Fuarı'na katılacak olan Tire Belediyesi yine kendi standında TÜPAK'ın ürünlerine geniş yer vererek kooperatifini desteklemeye devam edecek.

TÜPAK, yöre üreticisinin mağdur olmaması ve bölgede yetişen ürünlerin ülke çapında duyurulması ve pazarlanması hedefinin yanında ürünlerin toplanması ve işlenmesinde ilçemiz kadınlarının yevmiye usulü çalışmasını ve ekonomiye katkıda bulunmasını sağlayacak.