Tire Belediyesi’nden 17. Kültür Yayını

Tire Belediyesi, kültür yayınlarına bir yenisini daha ekledi. Tire Belediyesi’nin 17. Kültür yayını ‘’Balkan Savaşları’ndan Milli Mücadeleye Vatan Savunmasında Şehit Olan Tireliler’’ kitabı oldu.

2 yıllık yoğun araştırmalar sonrası kolektif bir çalışma ile yayımlanan kitap sayesinde daha önce 271 olarak bilinen Tireli şehitlerin sayısının 1558 olduğu ortaya çıkarıldı. Tire’nin hemen hemen her mahallesinden ve köyünden vatan savunmasında şehit olan kahraman Tirelilerin adı bu kitap ile ölümsüzleşmiş oldu.

218 sayfalık kitapta Balkan Savaşları, 1. Dünya Savaşı’nın cephelerinde, Türk İstiklal Savaşı’nda şehit düşen Tirelilerin isimleri, aile durumları ve şehit olduğu yerler tek tek açıklamalı olarak yer aldı. Devlet kayıtlarında şehit olarak geçen ama hangi cephede şehit olduğu belirlenemeyen Tireli şehitler yine bu kitapta yer aldı. Vatan savunmasında şehit olan Tirelilerin birçoğunun kabirleri artık yabancı ülke sınırlarında bulunurken birçoğunun da ülkemiz coğrafyasının içinde yer aldığı yine bu kitabın inceleme ve araştırmaları sırasında ortaya çıkartıldı.