Başkan Çiçek Yazarların Konuğu Oldu

Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek Türkiye Yazarlar Birliği İzmir Şubesi’nin konuğu oldu. İzmir Şubesi’nin “Geleneksel Cumartesi Kültür Sohbetleri” konuğu olan Başkan Çiçek’e Tire Belediyesi Bilgi İşlem Müdürü Mutlu Sarayköylü, Tire Belediyesi Kültür Danışmanı Murat Sanus, Tarih Danışmanı Ali Özçelik eşlik etti. “Mahalli Yönetim ve Kültür Varlıklarına Sahip Çıkma” örneğinde yazarların konuğu olarak İzmir’de bulunan Başkan

İzmir Şubesi’nin “Geleneksel Cumartesi Kültür Sohbetleri” konuğu olan Başkan Çiçek’e Tire Belediyesi Bilgi İşlem Müdürü Mutlu Sarayköylü, Tire Belediyesi Kültür Danışmanı Murat Sanus, Tarih Danışmanı Ali Özçelik eşlik etti. “Mahalli Yönetim ve Kültür Varlıklarına Sahip Çıkma” örneğinde yazarların konuğu olarak İzmir’de bulunan Başkan Çiçek, Yalınayak Hamamı, Bedesten, Kutuhan ve Ali Efe Hanı gibi yaptığı çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.

TİRE’NİN TARİHİNİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARMAK İÇİN UĞRAŞIYORUZ

İlk defa 1999 yılında Tire Belediye Başkanı olduğunu, bu tarihten öncesinde ve sonrasına sürekli şehrin tarihi hakkında araştırmalar yaptığını belirten, 3 dönemdir belediye başkanlığı yaptığını da sözlerine ekleyen Başkan Çiçek, Tire tarihini gün yüzüne çıkarmak için uğraştığını söyledi. Başkan Çiçek sözlerini şöyle sürdürdü:” Yalınayak Hamamı harabe bir haldeydi. Bir kısmı şahıslara satılmıştı. Şahıslara ait yerleri kamulaştırdık, vakıflardan da yirmi dokuz yıllığına anlaşma yapıp restore ettik ve hizmete açtık. 600 yıllık Kutuhan ’da restore çalışmalarımız devam ediyor. Arasta’nın da dahil olmasıyla Tire’nin en büyük restorasyon projesini başlatmış olduk. Kutuhan turizm amaçlı kullanılacak. Tur ve gezi rotalarının başlangıç ve bitiş noktası olacak. Bedesten’i restore ederek hizmete açtık. Şu an Bedesten kültür, sanat ve sergi salonu olarak kullanıyor. Ali Efe Hanı, Terziler Hamamı, Bahçekahve Hamamı, Fakıh Baba Mescidi gibi tarihi yerlerimizin restorasyonuna da çok yakın zamanda başlayacağız. Restorasyon konusunda doğru yolda ilerliyoruz. Tarihi Kentler Birliği’nden son 3 yılda üst üste 3 ödül aldık. Bu da bizim ne kadar doğru işler yaptığımızın göstergesi.

TİRE TARİHİN HER DÖNEMİNDE YER ALMIŞTIR

Tire’de 409 tane tescilli tarihi eser var, bu rakam İzmir’deki tarihi yapıların iki katı demek. Bunun da sebebi ilçemizin tarihin her döneminde yer alması. Tüm zamanlarda olduğu gibi Osmanlı zamanında da Tire çok önemli bir şehirdi. Osmanlının darphanesiydi adeta. Deniz olmamasına rağmen Tire sicim, urgan, gemi halatının yapıldığı yerlerden biriydi. Halen Türkiye’nin sicim, urgan, halat ihtiyacının yüzde 75’ini karşılamaktadır. Eskiden bu iş el tezgâhlarında yapılıyordu. Sonradan modern bir fabrikada yapılmaya başlandı. Geçmişte ipek üretiminde de önemli bir yermiş. Bu sebeple belediye bol miktarda dut ağacı dikmiş. Halen dut ağaçları korunmaktadır.” dedi.

Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, konuşmasının sonunda Türkiye Yazarlar Birliği ile beraber Tire’de kültür etkinliği yapma sözü verdi. Başkan Çiçek’in bu sözü üyeler tarafından da olumlu karşılandı. Türkiye Yazarlar Birliği üyeleri adına İzmir Şube Başkanı Levent Ertekin: “Uluslararası kongreler, Tire adıyla anılan şiir akşamları hem bizlere hem de bu tarihi şehre de yakışacaktır.” diyerek, Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek’e teşekkür belgesi takdim etti.